Galleri
Honky tonk woman ….
… brukar vi väl inte förknippa med manskör, men det fick vi göra på senaste månadsmötet. Det svängde bra under en timme kring dessa gentlemän från Askersunds manskör med många klassiker som Let’s twist again, Johhny be good, California dreamin’ och förstås lite Beatles. Kul också med att så många kunde framträda som solister. En bra vintereftermiddag!

Jan Guillou på besök

Äntligen stod Jan Guillou i talarstolen, en gäst vi väntat länge på. Han berättade fängslande och med självironi om sitt författarskap, hur han redan som ung tonåring hade han bestämt sig för att bli författare, en fin författare som skrev viktiga böcker med fint språk. Det visade sig inte vara så lätt att få dem utgivna utan journalistyrket blev födkroken. Under sin tid i fängelset läste han Sjöwall- Wahlöös deckare och upptäckte en annan teknik att skriva och det blev starten på serien om agenten Hamilton som läsarna upptäckte och gillade.
Vi fick höra om bakgrunden till både serien om Arn och släktkrönikan som sträcker sig över 100 år och inleds med Brobyggarna. Idag har han återknutit och skriver om den äldre Hamilton och Ponti, hans alter ego.
Kvällen bjöd på en intressant föreläsning kryddad med många skratt.
Alice Babs

Titti Sjöblom och hennes man Ehrling Eliasson gav en härlig och initierad berättelse om Alice Babs liv och karriär – i ord och ton.
Guldkorn från Duvemåla

Detta månadsmöte bjöd på ett musikprogram som tog avstamp i 1800-talets bondesamhälle där texter och musik av såväl Björn och Benny som George Riedel och Allan Edwall lät oss känna de människor som slet i Stenriket. Trio KaNoT består av musikalartisterna och Örebroarna Jenny Norén, Tobias Kandenäs och pianisten Rasmus H Thomsen. Ett fantastiskt musikaliskt samspel, och vilka röster!! Vi bara njöt!
Jens Lapidus
Stockholms undre värld sett genom Jens Lapidus författarskap bjöds mer än 500 aktiva seniorer på i Hjalmar Bergmans teater. Via sin yrkesroll som advokat har Jens fått en inblick i den kriminella världen som han kunnat återge i sitt författarskap. Han gav oss också sin syn på gängkriminaliteten som till stor del handlar om ”unga, kränkta män”.

Prästerna – landets första intelektuella

”Prästernas inflytande på vårt lands utveckling” kanske inte lät som en föreläsning med många skratt och glada miner, men Gunnar Wetterbergs fantastiska framträdande och beskrivning av detta blev just det. Med rapp tunga, oerhörda kunskaper och utan en enda powerpoint åskådliggjorde han prästerskapets roll och betydelse genom seklerna. En föreläsning som gav många kunskaper och insikter!
Måndagsmusik på Kvarteret

Mörkt ute, ljust och varmt inne, en god gryta med en öl eller ett glas vin och fantastisk musik av Mats Norrefalk och Ylva Åkesson som bjöd på Taube och Beatles i egna tolkningar och arrangemang. En härlig start på hösten!
Besöksmål i länet

Det finns mycket att se i vårt län! Jonas Jansson från Plan och Kultur på Länsstyrelsen gav oss sina bästa tips – från forntid till nutid! Han visade oss också hur vi kan hitta information om detta på Länsstyrelsens karttjänster. Där finns det mycket att hitta kring besöksmålen men också på den stora karttjänsten (se bilden) där man kan välja vad som ska visas. Den hittar Du under ”Karttjänster/Informationskarta Örebro län”. Hämta inspiration och ge Dig ut i länet!!
Janne Schaffer on stage


Inte bara en fantastisk gitarrist – också en personlig, rolig och generös berättare. Mellan alla fantasiska gitarrsolon delade han med sig av sina möten med alla musikkollegor och -vänner han mött genom åren, kanske främst Ted Gärdestad och Björn Json Lind men många, många fler. Han uppmuntrar unga musiker, dels genom att bidra till Björn J:sons stipendium för unga musiker som har sin upprinnelse i konserterna i Nora kyrka och från i år, hans nystiftade Schafferstipendiet till unga elgitarrister! Som krydda på alla anekdoter fick vi höra att han träffade Bob Marley, som kvartade över i pannrummet hos nån polare i Nockeby, och där skapade en av alla sina hits – som bevis spelade Janne upp den inspelning han gjorde själv på kassettband!
Det blev standing ovations och ett avslut med en härlig, svängig gitarrblues.
Vår fantastiska förening …
… och våra fantastiska funktionärer!

Fredag 20 sep samlades flertalet av föreningens nästan 70 ideella funktionärer för en lunch och en eftermiddag med information och diskussion om vår förening. Gunilla Zettergren och Tommy Johansson gjorde en mycket bra och informativ presentation av vad Framtidsgruppen kommit fram till – dels hur det ser ut nu och dels vad vi ska rikta in oss på den närmasta tiden. Kort sagt en Verksamhetsplan.
Bland de siffror som visar vilken aktiv förening vi är är förstås medlemsantalet på ca 2700. Glädjande är också att har man väl gått med, så blir man i de flesta fall kvar som medlem. De senaste två åren har utbudet ökat kraftigt, från 74 tillfällen med 4 500 platser till 118 tillfällen med 11 000 platser! Utbudet av Studiebesök och det vi kallar Aktiviteter är det som har ökat mest. Ändå är det så, att var fjärde medlem inte har anmält sig till någon aktivitet nu i höst! Saknas nå’t speciellt område i vårt utbud??
Våra programgrupper fungerar bra, men växtvärken i föreningen gör att vi behöver fokusera på att få organisationen att orka med och flyta på bra. Fem utvecklingsområden presenterades och som sedan diskuterades och gavs synpunkter på:
- IT (starta IT-grupp)
- Kompetens (arbetsbeskrivningar, rekrytera fler funktionärer, vem kan vad i föreningen)
- Behålla kvaliten i verksamheten (ökad samverkan mellan de olika grupperna)
- ”Kul på jobbet” (träffar och inspirationstillfällen för funktionärerna)
- Kommunikation med medlemmarna
- Tillgång och efterfrågan (balans i utbudet, ta in medlemmarnas åsikter)
En givande eftermiddag för ett än bättre Aktiva Seniorer Örebro.
Summerat av Peter Beijer
Vandringar
Nu har vi genomfört vårens vandringar, Tysslingeleden och två omgångar på Munkastigen i Tiveden. Kul att så många gillar att vara ute och vandra. Fler vandringar kommer i höstens program.”



Tom Alandh
Journalisten och dokumentärfilmaren Tom Alandh fångade en fullsatt salong med berättelsen om sina filmer. Filmerna om bra, riktiga människor som Martina, Pia, Jocke, Flinga, Stefan Nilsson och Tord Grip m.fl. Vilken fantastisk eftermiddag



Vårens sista månadsmöte

Dan Andersson – ett finstämt, fantastiskt program framfört av Maria Sedell och Mats Norrefalk.
En favorit i repris!
BÄST FÖRE – en föreläsning om åldrande.

Henrik Widegren presenterade en fantastiskt bra och underhållande föreställning om vårt åldrande. Fullsatt vid två tillfällen!
Elvis på scen

Ett svängigt årsmöte
Årsmötet avklarat, allt gick enligt plan, verksamheten är omfattande, medlemmarna är många och ekonomin är god. En lite förnyad styrelse, ny ordförande Lennart Larsson och Sverker Dolk tar över efter Inger Beijer och Kjell Nilsson och övriga i en stark styrelse jobbar vidare!
Därefter svängde det loss med dubbelpianisterna Henrik Hagel och Thomas Lassar som bjöd på rock, boggie woggie och ”En kväll i juni” – vi höll takten och sjöng med!

Välkommen till Årsmöte 2024-02-29
Torsdagen den 29 februari hålls vårt årsmöte/månadsmöte. Välkommen att nyttja din
medlemsrätt att påverka föreningen Aktiva Seniorer Örebro.
Kl 14 startar årsmötesförhandlingarna, som tros ta ca 30-40 minuter, därefter får vi uppleva svängig musik på dubbelpiano av Henrik Hagel och Thomas Lassar.
Under detta möte bjuds på festis och choklad vid utgången i stället för kaffe. Detta av praktiska skäl. Du kan anmäla dig till mötet på sedvanligt sätt på hemsidan orebro.aktivaseniorer.com, mail orebro@aktivaseniorer.com eller telefon 019-10 29 29, senast tisdag den 27 februari.
Årsmöteshandlingarna och valberedningens förslag finns på vår hemsida under ”Om oss/Föreningsdokument”
//
Styrelsen gm Inger Beijer, ordförande
Minnesmästaren – Jonas von Essen
Minnesmästaren Jonas von Essen underhöll och lärde ut minnesteknik till en stor och intresserad publik av Aktiva Seniorer. Vi lärde oss världens tio största länder i storleksordning! med hjälp av
knasiga bilder på vår kropp! Vi imponerades av hans minnesteknik och hans underhållande föreställning.

Stort intresse för Bert Sundström.

SVTs utrikeskorrespondent samlade närmare 600 aktiva seniorer i Filadelfiakyrkan. Han berättade om sitt liv som ”korre”, där han bevistat många krigs- och konflikthärdar. Fokus var på Ryssland-Ukraina. Han vet vad han talar om – han var där. Allvarligt läge i världen. Bert har mycket mod, en skarp hjärna och ett stort hjärta. Tack!