Mat- och dryckesresa i Bergslagen den 27/8 2019

Kommunerna Nora, Hällefors, Lindesberg och Kopparberg har i sin turistmarknadsföring lagt beslag på namnet Bergslagen. De har i sina fina broschyrer visat på mycket sevärt och också smakrikt i Bergslagen. Del av det smakrika har vi nu provat och alla vi besökt uppfyller både variation och för figuren farlig läckerhet.


Vi besökte Grythyttans Herrgård med Grythytte Qwarn, Grythyttan Vin för avsmakning av Hjortron-, Jakt-, och Björkvin, Bredsjö Mjölkfår för god ostlunch, Bergslagspraliner (Stripa) för chokladfika med En får tacka fårglass samt Stripabryggeriet för att smaka ölet Rirum Tillt. Under resan gjorde vi också uppehåll i Hjulsjö och Södra Hyttan. Vi besökte där Bergslagens bokloppis som troligen är Skandinaviens största.


I Bredsjö åt vi en sagolikt god ostpaj gjord på den egna osten. Många på resan ville ha
receptet och vi lovade att den ska komma på vår hemsida och här finns det nu.

Bredsjö ostpaj

Pajdeg
200 g smör, 4 dl mjöl, ca ½ dl kallt vatten
Förgrädda i 200 grader
Fyllning
Blanda ihop 5 ägg med 5 dl crème fraiche
Strö ca 2,5 – 4 hg smulad ost i formen och häll över äggstanningen
Grädda i ugnen på 200 grader