En klassisk musikhöst med goda tillbehör

Den klassiska musiken har genom Linn Elvkull fyllt mångas dagar i höst då hon genomfört två musikaktiviteter för Aktiva Seniorer. Linn är altviolinist i Svenska Kammarorkestern och där alternerande stämledare samt undervisar på musikhögskolan vid Örebro Universitet och Örebro Kulturskola. Hon är också ordförande i Örebro Kammarmusikförening. Först föreläsningen ”Den klassiska orkestern” där vi fått en inblick i hur orkester, musiker och instrument fungerar tillsammans och dirigentens betydelse. Hen är inte bara någon som viftar med en pinne utan i hög grad påverkar framförandet av olika orkesterstycken.

Efter föreläsningen har vi varit med om repetition med Svenska Kammarorkestern inför kommande konsert. Dirigenter var Andrew Manze och Martin Fröst, som även var klarinettsolist. Vi har också genom Linn genomfört en serie på fem föreläsningar med titel ”Från forntid till Fröst”. Här tar vi del av musikhistoria ända från stenåldern, medeltid, renässans, Wienklassicism, romantiken, impressionismen, 1900 talet, modernismen till Svenska Kammarorkestern med Martin Fröst som chefdirigent. Föreläsningen har varvats med till ämnet skön musik där en del varit att lära sig lyssna på detaljer i musiken Förutom alla musikupplevelser har vi också njutit av Linns läckra bakverk, som är tidsanpassade utifrån de olika föreläsningarna. Då deltagarna ofta vill ha recepten så bifogas dessa, så att alla med lite ansträngning kan njuta av det goda, på samma sätt som vi gjort i föreläsningspausen. Det blit dock fler tillfällen att njuta av musik och kaka då både ”Den klassiska orkestern” och från ”Forntid till Fröst” finns med i katalog för våren 2020. Tryck på önskad länk nedan för recept. Läs och baka!

1 Mandel och russinkakor
2 Sachertårta
3 Schuberttårta
4 Operatårta
5 Solskenstårta
6 Linns fillimpa